Maas en Waal in Dialoog ging deze week tijdens de tweede editie een stapje verder. Onbekenden rond een tafel hebben elkaar ontmoet en vaak zichzelf in de ander herkend, rond het thema 'Lef". Waar denk je aan bij het woord 'lef'? Wanneer had je echt lef? Wat zou je willen doen, als je het lef ervoor had? Welke eerste stap kun je deze week zetten om die droom waar te maken? Ook deze laatste twee vragen kwamen dit jaar aan bod. Gaan zingen, filmactrice worden, in mijn eentje op reis in een camperbusje, mijn roman in de boekhandel zien liggen en nog veel meer persoonlijke dromen deelden de deelnemers met elkaar.
"Het feit dat je ongedwongen met vreemden diepzinnige gesprekken voert en elkaar inspireert, dat heeft me echt geraakt", vertelde iemand.
Dit jaar deden er meer jongeren mee dan vorig jaar, dankzij de jongerenwerker van Stichting Voormekaar. Echte Maas en Waalse jongeren die hun toekomst in het land van Maas en Waal zien. Soms met de levenswijsheid waar een doorsnee vijftiger nog mee worstelt. Eén van hen zei: "Ik ga hierna snel op bezoek bij mijn opa en oma die ik te weinig bezoek. Om eens gezellig te polsen wat in hun leven lef is geweest, of ze dromen hebben gehad en misschien nog wensen hebben!"
9-11
Nederland in Dialoog is sinds 2001 een landelijke beweging geworden. De aanleiding destijds was de aanslag met vliegtuigen op 11 september. De bedoeling van de dialoog is dat je, onder begeleiding van een getraind persoon, in vier rondes elkaar leert kennen, aan de hand van vragen rond een thema. Mensen luisteren naar elkaar en vragen door om beter te begrijpen wat de ander bedoelt. Omdat iedereen praat vanuit eigen ervaringen, heeft iedereen gelijk en kan er geen discussie ontstaan, want waar jij bijvoorbeeld aan denkt bij het woord lef, kan niet onwaar zijn. De dialoogvorm helpt om je in te leven in de ander, die anders denkt dan jij. En als je dan in zo'n gesprek tòch jezelf in de ander herkent, is dat een prachtige verrassing!
Heb 't lef!
Het lef om een mooie internationale baan op te zeggen en te kiezen voor m'n gezin! Het lef om stervensbegeleiding te doen in een Bijna Thuis Huis! Het lef om m'n baas stevige feedback te geven! Het lef om mezelf te zijn terwijl mijn omgeving me onder druk zet. Mensen rond acht tafels op mooie locaties stelden zich kwetsbaar op. En dat raakte de deelnemers. Iemand met een drukke agenda zei: "Dit waren mijn best besteedde uren van de dag". Niet verwonderlijk dat volgend jaar bijna iedereen weer mee wil doen aan Maas en Waal in Dialoog. Dat wordt mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, de gespreksbegeleiders en andere vrijwilligers, mensen die hun locatie ter beschikking hebben gesteld en dit jaar ook door Café de Bever waar de afsluitende eindborrel plaats vond.